De zorg staat onder druk. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die druk ervaart door (mantel)zorg. En deze druk blijft toenemen.

De cijfers zijn schrijnend. Er is een structureel tekort aan zorgpersoneel en dat tekort neemt alleen maar toe. Volgens recente prognoses wordt in 2033 een tekort van 266.000 werknemers verwacht in de zorgsector, met name in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Tegelijkertijd groeit het aantal mensen met dementie. In 2023 waren er 277.000 mensen met dementie in Nederland, een toename van 2,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast moeten ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen.

De vraag is allang niet meer óf we anders moeten gaan werken, maar hoe snel we dat kunnen realiseren.

Zorgtechnologie kan het verschil maken, als we het goed inzetten

Om dit tekort te ondervangen, is er eigenlijk maar een oplossing: techniek.
Sociale robots, slimme sensoren, domotica, monitoring op afstand, digitale ondersteuning van het zorgproces, stuk voor stuk technologieën die kunnen bijdragen aan toegankelijke, betaalbare en mensgerichte zorg.

Toch zien we dat de grootschalige toepassing achterblijft.
Een vaak gehoorde verklaring voor het uitblijven van brede adoptie, is dat zorgtechnologie te complex zou zijn voor de eindgebruiker. Maar die gedachte miskent waar het werkelijk om draait. Technologie hoeft niet ingewikkeld te zijn, mits zij goed ontworpen is. Het is niet de gebruiker die zich moet aanpassen aan de techniek, maar de techniek die moet aansluiten op de leefwereld van de gebruiker. Alleen wanneer technologie vanzelfsprekend aanvoelt en daadwerkelijk iets toevoegt, zal zij ook omarmd worden.

Wat vaak ontbreekt is geen wil, maar vertrouwen, financiering en de juiste randvoorwaarden voor implementatie. Innovaties blijven hangen in pilots, terwijl de praktijk schreeuwt om duurzame oplossingen. Zorgorganisaties willen wel, maar hebben ondersteuning nodig bij adoptie en integratie. Tegelijkertijd lopen wet- en regelgeving, bekostiging en opschaling nog achter op de technologische mogelijkheden.

Bij R2R geloven we dat het anders kan. Wij ontwikkelen en implementeren zorgtechnologie die écht werkt: eenvoudig, mensgericht en direct toepasbaar. Geen gadgets, maar oplossingen die het werk verlichten en de zorg verbeteren. Zie ook www.buddy-zorg.nl voor onze ontwikkelingen op dat gebied.

Want de techniek is nooit een doel op zich, maar altijd een middel om de mens te versterken.