Het is maandag 23 maart 2020, de Covid-19 pandemie heeft Nederland in zijn greep.
Door deze crisis dreigt al snel een tekort op de IC afdelingen van de ziekenhuizen, deze zijn niet voorbereid op de te verwachten piek. Dit tekort betreft ook beademingsapparatuur, omdat Corona-patiënten 24 uur per dag, 3 à 4 weken intensief beademd moeten worden.
Inhakend op de verwachte noodzaak naar aanvullende beademingsapparatuur, heeft R2R in samenwerking met initiatiefnemer Eugène Herben, M.Sc., expert op het gebied van beademingstechniek, en vijf ingenieurs de mogelijkheden onderzocht om een helpende hand te bieden aan de oplopende druk op de zorg.
Het product
We ontwikkelen een professionele ventilator, toegespitst op beademing van Coronaviruspatiënten (COVID-19), die snel en eenvoudig te bouwen is en een hoogwaardige beademing levert.

Kenmerken van het ontwerp:
- Goede beademingsperformance
- Zeer robuust design
- Geen perslucht nodig
- Goed hygiëne-concept
- Klein en handzaam design
- Onafhankelijke supply chain, door weloverwogen keuzes van componenten
Het tekort bij de reguliere beademingsapparatuur wordt veroorzaakt door de medical supply chain, waarbij de productie volledig afhankelijk is van medische certificering-eisen. Alle gebruikte onderdelen moeten hieraan voldoen. In deze crisis situatie is het schakelen naar alternatieve certificering noodzakelijk en gebruiken daarom apparatuur die wel voldoende beschikbaar zijn.
Tackelen van externe factoren
1. Groeien interesse vanuit de Nederlandse overheid in Sunrise-19
Door de beademingsexperts binnen het team is er zitting in de regiegroep Corona. Deze regiegroep heeft contact met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen ziekenhuizen en pitchen het plan voor Sunrise-19. Het LHC is enthousiast over onze beademingskennis en neemt de aangeboden oplossingen in overweging.
“Omdat tijd cruciaal is zetten we vol in op het ontwikkelen van een mobiel, robuust apparaat. Het blower beademingsprincipe is intrinsiek veilig en sluit perfect aan bij de vraag.“
2. Netwerk inzetten om snel te schakelen
Nadat de informal-invester aan het einde van de week een startbudget beschikbaar gesteld heeft, is het wachten op een go van LCH om de inkoop te doen voor de eerste 100 stuks en wordt het voorstel bij minister Hugo de Jong bekend gemaakt.
Het team groeit naar 15 mensen op het gebied van techniek, inkoopbegeleiding, communicatie en organisatie. Ook het netwerk groeit razendsnel – iedereen werkt pro-deo en is enthousiast om deze oplossing mogelijk te maken.
Het resultaat
Na 4 weken keihard knallen werkt het prototype en kan er een kunstlong beademd worden. Het eindresultaat is een compacte, robuuste koffer geworden die bestuurd wordt met touchscreen. Met hygiëne als prioriteit, komt de kit met standaard beademingsslangen die bij iedere patiënt worden vervangen.
Het prototype staat klaar als demonstratie model, om geïnteresseerde partijen in de medische markt te benaderen.
Er is weer ruimte voor nieuwe uitdagingen!
Zoekt u R&D engineeringscapaciteit op het gebied van werktuigbouwkunde, mechatronica of embedded software?
De intelligente lock-down, die 12 maart van start is gegaan, werpt zijn vruchten af en heeft de Covid-19 besmetting curve afgevlakt. De overbelaste IC-afdelingen hebben weer wat ademruimte en er is nog geen extra beademingsapparatuur nodig. De overheid heeft 500 reserve apparaten bij Demcon besteld en ons alternatief komt naast de TU-Delft op de reservebank.
kijk op ook op de website: www.sunrise-19.nl